Top - Terme Topusko

Službena stranica tvrtke Top-Terme d.o.o. Topusko.
S nama.

vjerojatno ste iznenađeni što je naziv ikone koju ste upravo otvorili "s nama", a ne, kao što je uobičajeno, "o nama " !

To je zato što smo svjesni da bez vas sva ljepota, povijest i priroda ovog mjesta, ne vrijedi ništa. Kao da platno renesansnog majstora držimo pod krevetom. Ako ga ljudsko oko ne vidi i ne doživi, to je bezvrijedan komad jeftinog platna. Tek kad ga ugledate, zastaje dah !
Mišljenja smo da je tako i s Top – Termama Topusko i upravo zato želimo biti sa vama, a ne pričati o nama.
Nismo jedini koji imaju apartmane, saune, bazene, cjenike, kojekakve ulaznice, dvorane za sastanke i slično. Sve se to samo po sebi razumije i ako malo pažljivije "prosurfate" po našoj stranici, doći ćete i do toga.
Ima nešto što nas čini posebnim od drugih. To nešto nije čak niti opipljivo, tisućama godina leluja ovim prostorom, obuzima srca posjetitelja, uvlači se u sve vaše pore i mnogi imaju osjećaj kao da ih je za trenutak dotaknuo Svetac. A to je samo huk prošlih vremena, pjesma rimskih legionara, suze krhke banice Sofije, pjena kipuće termalne vode duboko ispod vas i šapat srednjevjekovnih monaha u večernjoj molitvi.
U bilo koje doba godine da posjetite Top - Terme Topusko, pomislit ćete kako ste, sasvim slučajno, savršeno pogodili vrijeme boravka i tek nakon nekoliko uzastopnih posjeta otkrit ćete zašto su Stari Rimljani ovo ljekovito kupalište na istočnoj granici Carstva doslovno obožavali.
Sve je ovdje po mjeri čovjeka, a uzrečica o spajanju ugodnog s korisnim, ovdje, već gotovo tri milenija, živi svoj puni smisao.
Od djevičanske prirode ovdje zastaje dah. Rijeka Glina i njeni pritoci, bogati ribom, osvježavaju cijelo područje, a biljni i životinjski svijet na livadama, proplancima i dubokim šumama nije ničim ugrožen.
Naime, u povelikom krugu oko Topuskog, polumjera većeg od 50 kilometara, nema nikakvih ozbiljnijih zagađivača, a jedini dim koji možete vidjeti u suton vije se od zapaljene vatre lovaca koji, nakon povratka iz lova, pripremaju večeru i proslavljaju uspješan lov.
Nekoliko dana boravka u Topuskom zasigurno neće biti dovoljno da obiđete sve znamenitosti, no problem ćete riješiti vrlo jednostavno, kako se to ovdje čini već stoljećima – doći ćete opet !
Nikako ne propustite uživati u parkovima i perivojima, znalački zasađenim prije stotinjak i više godina. U parku Opatovina odmorite se u sjeni ostataka velikog portala gotičke crkve iz 13. stoljeća i pri tome imajte na umu da zapravo šetate prostorom cistercitskog samostana u kojemu su vrijedni redovnici živjeli i stvarali četiri stotine godina. Poslije njih, pod drvenim sjenicama, austrougarska brkata gospoda kartali su uz italijanski rizling, dok su njihove šarmantne izabranice šetale stazama uz jezerce i, onako u povjerenju, jedna drugu potanko i pristojno ogovarale.
U Engleskom parku, kojega su zasadili Austrougarski časnici botaničari, dočekat će vas dva stabla Ginka Bilobe, čudesnih gorostasa koja su preživjela Ledeno doba i danas su prilična rijetkost.
Nikolino brdo iznad pitomog jezerceta pravi je dragulj i svojevrstan botanički vrt, koji se spominje još u ranom Srednjem vijeku, prepun je trim staza i šetnica, a u njegovoj hladovini i raskoši itekako je znala uživati i poznata Sofija Jelačić, supruga još poznatijeg bana.
Nekoliko uređenih izvora pitke vode neće vas ostaviti ravnodušnim, jer svaki od njih ima svoju priču. Benkovo, Molinaryjevo i Jelačićevo vrelo prilika su za odmor i okrijepu zdravom vodom i nikako ih ne smijete zaobići.
Šume i potoci u okolici pravi su raj za lovce i ribolovce, sakupljače gljiva i kestena, planinare i obične izletnike. Kako je Topusko u dolini, na koju god stranu da se popnete puca nezaboravan pogled na sve strane, prema Savi na sjeveru, bosanskom gorju na jugu, te Petrovoj Gori i Slavoniji na zapadu i istoku. Iz Siska, Karlovca ili Zagreba, ovdje ste za najviše sat vožnje pa se slobodno može reći da je Topusko svojevrsni centar središnje Hrvatske.
Sve spomenuto može se još tu i tamo pronaći, ali rijetko. No, postoji nešto jedinstveno, nešto što cijelom području daje posebno obilježje, pečat koji je ovdje zauvijek udaren u davna doba i neće lako izblijediti. To su bogati izvori hipertermalne ljekovite vode oko kojih su se skupljali još prethistorijski Kolapljani, zatim Stari Rimljani, srednjevjekovni velikaši, kraljevi i carevi habzburgški pa sve do danas, ljudi željni mira i odmora, uz liječenje čudesnom vodom.
U sezoni kupanja, pet otvorenih bazena, čija je temperatura vode između 26 i 34 stupnja Celzijusa, ne zatvaraju svoja vrata niti za rijetkih hladnijih ili kišovitih dana, a brojni sportski tereni za rukomet, nogomet, tenis, odbojku, boćanje i drugo, u pogonu su od izlaska do zalaska sunca. Ponuda hrane i pića je na sve strane pa gladni i žedni s ovoga mjesta svakako nećete otići.
Vrsni kuhari Top – termi, vlasnici kolajni sa značajnih kulinarskih natjecanja, pripremaju izvrsna autohtona jela ovoga kraja, peku i poslužuju nadaleko poznati domaći kruh, a neće ni trepnuti kada naručite cicvaru, žgance s kiselim mlijekom ili grah s polenovim prahom, u čemu su itekako uživali cisterciti.
Sve su to trenuci koji se nikada ne zaboravljaju, koji se prepričavaju, a u većini slučajeva, ponovno proživljavaju !
U ovom uvodniku objavljujemo nekoliko fotografija kako biste, za sada na ovaj način, doživjeli ljepotu o kojoj pričamo i koja bez vas jednostavno ne postoji. Jednako kao ona slika renesansnog majstora s početka priče !

Top-Terme Topusko

    Resort, Centro benessere, Piscina pubblica

   044/886 001

   topterme.hr

      Facebook page

      Trg bana Josipa Jelačića 16, Topusko, Croatia

  Internal parking, Parking in the street

Leave a comment


Other in the area"Find your fav relax venue... in one click"